Translate this page to - choose languageTant på nya öden och äventyr !

For my english speakingfriends-
go to www.medzeta.se/portugal2013.html -
where you can translate the text by googel if you like to take part of my latest adventures !
Hela texten finns här men för dig som vill se foton gå till
www.medzeta.se/portugal2013.html
Det är mycket enklare för mig att ladda upp bilder där än här på resdagboken .

Hej gamla och nya resdagboksläsare ! Hej gamla och nya resdagboksläsare ! Hej gamla och nya resdagboksläsare !

Nu är tant Zahra ute på nya öden och äventyr !
Men först en liten uppdatering av vad som hänt sen jag avslutade min resa i våras. Det har hunnit passera en sommar som präglades av regn… men även många soliga och roliga happenings. Mesta tiden tillbringade jag i torpet där jag bland annat hade en super trevlig sushi födelsedag – tack alla ni som kom ! Sen blev det otaliga bad i min egen Magic lake som dock tyvärr nu bara är magic då dom tömt den på allt vatten och nu är ett grustag igen… det råder ingen klarhet i vad som kommer att hända i framtiden.. kanske blir det torrsim nästa sommar och till att börja cykla dom 1.5 milen till närmaste sjö igen….. vilket bara är bra vardags motion… Motion och hälsa är bra .. liksom hälsosam kost… så varför inte göra ett långkok med linser…det bidde
olyckligtvis ett väldigt låååångkok….. vilket resulterade i att jag tillbringat stora delar a v sommaren att sanera min lägenhet…. Vilket bland annat inneburit ca 70 tvättmaskiner… en stor eloge till RELITA och deras personal som oerhört proffsigt o trevligt varit mig behjälplig ! Det var inte bara rökigt …det bidde snart ganska svettigt då försäkringsbolaget lät meddela att hemförsäkringen inte täckte denna typ av skador…… tjena hej…. Två citat av vänner … 1 – stackars försäkringsbolag dom vet inte vem dom har att göra med !
4 dagar senare o ett antal mail o samtal låter försäkringsbolaget meddela att försäkringen täcker …
v Citat 2 … dom måste ha googlat på ditt namn…

Nu är det RENT hemma hos mig.. bland annat har alla golv tak och väggar torkats 3 gånger… samt ALLA mina ägodelar ! Och jag har ett toppen fint knall rosa kök !! …det var nästan värt allt jobb bara att få det ! för att inte tala om nymålade tak… Jag har numera också en sk spisvakt installerad…så spisen stängs automatiskt av efter 30 min… ja linserna .. dom blev mer Kol – soppa…..( Ylva….en speciell liten hälsning till dig !! ) Den regniga sommaren gav som resultat en höst med massor av härliga skogspromenader med stora skördar av kantareller….dom sista plockade jag frysna den 1 november !

När dom mörka kvällarna började smyga sig på blev det fart på planerande av vinterns resa…efter en heldel surfande och prutande på boende priser … ideerna om att hyra en enkelt genuint boende i någon liten fiske by föll snart samman… o valet föll på en lägenhet på golden club resort med inomhus pool … gym …well jag kan nog leva med att skippa geuiniteten…. Tant Zahras backpackersdays blir mer och mer avlägsna…. Jag kommer tillbringa mina första månader på Portugals algarve kust. Mer om detta kommer… Förutsättningarna för att komma iväg är ju att många praktiska saker ska falla på plats ..
och i vanlig ordning har logisticen varit fullfart…. Listorna på things to do varit oändliga i vanlig ordning.. och visst har jag nu en viss vana o rutin .. men fortfarande är det rätt stressigt..har jag koll .. har jag tänkt på allt och kommer jag hitta rätt andrahandshyresgäst… årets val av hyresgäst föll på professor emeritus i betende anlys Sten - en charmig man i den aktningsvärda åldern av 81 år från Kalix ! Han ville åka söder ut under vintern ! ..well Sten och jag har lite olika tolkningar av att åka söderut över vintern…… Sten installerades i min lägenhet och tycks trivas i mitt rosa kök … mina blommiga tapeter … och har av konservativa tant Zahra fått mitt standard andrahandkontrakt… jag kanske skulle kunnat stryka punkten med om hyresgästen har högljuda fester så att störningsjouren tillkallas… risken känns inte överhängande …. Efter att allt packats ..biljetter bokats så tillbringade jag
som numera traditionen kräver sista veckan med att bo hemma hos familjen TEEM Brundin.. och det har varit så mysigt ! Tack ! Veckan där präglades av Nalle….. En av fördelarna med att åka iväg är att det blir av att ses och göra massa trevliga saker . Tack Ylva som tog med mig på Opening av Friends Arena i Solna - vilken magnifik musik o ljusupplevelse ! En trevlig thaimiddag med regn o åska i kulisserna med efterföljande vandring på Allt ljus på Uppsala med bröder och söta syskonbarn..vilka jag tillika fått tillfälle att träffa över fikan o luncher – dom börjar bli stora o man kan gå på stan ! Mysigt ! Det finns många fler som skulle förtjäna ett
omnämnande men det har ni fått enskilt o jag säger bara tack för trevliga tantkvällar… intressanta samtal över IKEA – luncher …. Och sist men inte minst - Jättekul Stiina o Kent att ni förlade er lilla brölloppsresa till Uppsala så vi fick ses ! Så var det sista fixa innan avresa..
är du nervös har många undrat.. inte speciellt..allt har flutit på…. Till sdet var dags att checka in online… bokningarna stämde inte o min fligth fanns inte…. Respirar profundo !! … lugn o fin… och mot alla odds så kom jag fram på telefon till flygbolaget TAP.. o visst nu var det fixat..sorry madam… well.. allt gott… eller… Pussade sötaste Milla o Eje hejdå utanför skolan för att sen bege mig en sista gång till Tunbackar o mitt liv som källarråtta .. jag har mina saker i källaren o springer där o byter kläder.. nu var det att hämta upp väskorna o sen taxin som vara förbeställd vis Letsdeal !! -( man kan verkligen göra bra dealer.. jag lyckades tex köpa ett tandläkarbesök med 4 röntgenbilder, undersökning o rengöring för 99 kr !! - kändes helt ok både priset o åka iväg med rena o kollade tänder ! ) Taxin… bäst att kolla att allt var i ordning..det var ändå några dagar sen jag beställde den …. Numret går förnärvarande inte att nå..var vänlig försök senare… Numret går förnärvarande inte att nå..var vänlig försök senare… RESPIRAR PROFUNDO….. ett litet taxibolag i Märsta…. Med uppenbara telefonproblem…. Bara hoppas det var det enda problemet …. Numret går förnärvarande inte att nå..var vänlig försök senare… … Medans jag stod där o tittade på mitt älskade Tunabackar kom ena efter andra grannen förbi o det blev tillfälle att säga hejdå… t o m min forne fiende Herr Eriksson ovan är nu trevlig o kommer ut o önskar mig trevlig resa. Tyvärr får jag också veta att en av Tunabackars original - Tomas funnit död dagen innan. Tomas hade svåra alkohol problem men var en helt underbar person . Han har bott i samma lägenhet i hela sitt liv ..över 60 år och har underhållit mig många många mornar när han o jag suttit i morgonsolen o druckit en kaffe. Han har berättat om tvätterskorna som var anställda av Uppsala hem o att tvättning ingick i hyran . …hur han som grabb fick släpa den stora rottingkorgen förbi 3 gårdar o där med också passera ett antal större grabbar o deras revir… Tomas började nästan varje morgon med en cykeltur runt området för att se om tidningsbuden lämnat några överblivna tidningar . Fann hann 2 st kastade han alltid upp en på min altan..vilket sen utvecklades till att jag skaffade en brevlåda på altan. Tomas tipsade mig även om några fina svampskogar .. som vi ibland besökte tillsammans… dock inte dom sista åren då han blev för sliten. Jag kommer sakna Tomas o Tunabackar har mist ännu ett original ! R. I . P Tomas !

Taxin kom på utsatt tid !! Ali från Jemen låg .. telefon batteri slut !! Under resan till Arlanda fick jag höra om den sidan av Sverige som man inte känner sig så stolt över i behandling av invandrare… Ali har 20 års erfarenhet som banktjänsteman med en bachlor i ekonomi.. men blir inte ens kallad till en intervju… han har inte en enda svensk vän…svenskar är konstiga .. kanske träffar du 1 trevlig svensk på 100 eller 2 på 1000…. Det är svårt att inte undra hur det gick med siffrorna på den banken… men även tråkigt hur han berättar att tills hans barn var ca 12 år var det inga problemmed kompisar men sen hände en märklig skillnad.. ja ni förstår hur det fortsatte… Arlanda ….. har ni sett såndan dokumentärer om ilskna galna passagerare…. Det hade kunnat bli ett avsnitt !! Världens längsta incheckningskö… så var det min tur … med mitt mastodonta bagage… 2 X 23 kg plus handbagage…. Ok..det började lugnt…. Betala 50 euro för extra väska… visst det visste jag … men vänta här..det är något konstigt med din biljett den stämmer inte… men hallå..det fixade vi ju igår…. 1 timme senare ..15 min innan fligthen skulle gå… hade jag haft ett antal utbrott… incheckningsdamen otroligt hjälpsam..resebyrån fått höra ett o annat…. Så skickade väskorna iväg o jag som kompensation slapp betala dom 50 euro…. Ja jag föreslog det…. Till priset att jag skulle vara tvungen att ta ut väskorna i Lissabon o checka in dom igen för vidare resa till slutdestination FARO. Sagt o gjort… hämtade väskorna… till incheckningen… madam you need to pay….
Jag skulle nu betala dom 50 euro …vad hade jag för glädje av att fått den gratis halva resan…..nu kommer avsnitt 2 i jobbiga passagerare…. Efter att försökt prata med en den ena en den andra som inte hade behörighet att skicka väska fritt…. Pleas madam you have to pay ..cant don nothing… sure! Jag krävde att få prata med supervisor… sorry madam .. inte här… inbilla mig att det inte finns en ansvarig person på hela flygplatsen för ett stort internationellt flygbolag !! .. … det fanns det ! Det uppenbarade sig en dam som stod 3 meter innanför disken och jag på andra sidan.. hon tycket väl behörigt avstånd var bra… efter jag bett henne stiga fram några steg , se mig i ögonen och sa några väl valda ord.. infogade även några på spanska..vilket var första gången jag avslöjade att jag faktiskt förstod enhel del av vad dom sa till varann… så tittade hon igen på datorn…o vips så försvann väskan iväg o en liten tag- free of charge !! Så anlände jag till Faro vid midnatt…tog en taxi till Cabanas – Tavira – orten där jag ska befinna mig o närmare www.goldenclub.net Det bidde ju inte mkt till första intryck då det var kolsvart….

Lägenheten är trevlig men lite kal..men det rådde jag snart bot på genom att strö ut mina 52 kg….
som var som att öppna julklappar…. Lägenhet är även lite kall..tills jag kom på att slå på värmen är bra…Det är faktisk några veckor sen jag packade iom att jag packade ihop lägenheten….. jag hade nog lyckats få med mig det mesta utom tandborste o tandkräm…. En extern mus till datorn och en vind o regn jacka.. … hade varit bra.. dag ett har varit blåsig o regnig… men jag har i alla fall gjort en första raid runt byn ..och den verkar mysig.. men det kommer det mer om i nästa resbrev…. Jag kan bara konstatera att inomhus poolen o jacuzzin kommer få många besök ! Vad ska jag nu göra här… ta långa härliga promenader.. och läsa böcker !
Jag fick frågan om jag hade med mig några bra böcker .. jag har faktisk mest med mig slumpmässigt tagna pocket böcker från vårat återanvändningsrum – för et som inte är bekanta med det har vi i Tunabackar ett rum där alla som bor där får lämna hela rena o fungerande saker…. Sen får vem som helst ta – allt är gratis !! Så jag tänkte i år ha en liten tant Zahras bokhörna i slutet på mina resebrev- där jag skriver vilka böcker jag läst o lite om vad jag tycker om dom . Det vore jättekul att få lite bokreferenser av er – vad läser du ?? På flyget läste jag ut Karin Wåhlberg - fruset liv. Förvånade dålig i fakta-- hon har dålig koll på arbetsgiftsuppdelning emellan polis o åklagare… o endel syftningsfel … vilket stjälper bla alibin som misstänkta ger..intrigen… helt ok.. Bok två under resan blev Katarina Mazetti – Tarzans tårar - hon har även skrivit grabben i graven bredvid. En lättläst o ganska skönbok….. två världar som krockar..en rik grabb o en fattig småbarnsmorsa… Och nu läser jag den enda boken jag faktiskt valt inför den här resan - Ayn Rand - Och världen skälvde – det står på baksidan att vid en undersökning i USA så sa det att det var den bok som påverkat folk mest efter bibeln ! Ay Rand har skrivit boken URKÄLLAN som är en av mina absoluta favvorit böcker all time ! !! - den kom med av en slump förra året…så slumpar kan bli bra! Nu tackar jag för visat intresse ! Slutar med att upplysa om att jag lever OFFLINE !! ’

.. det finns inte internet i min lägenhet.. så jag måste gå till receptionen… jag har inte hunnit skaffa något Portugisiskt telefon nummer.. jag kan inte spela Word Feud … men tack alla ni som jag fajtas med !!Det har verkligen varit olika resultat ..vissa av er har stärkt mitt självförtroende.. andra knäckte det … men det har varit värt det- många roliga chattar ! Det känns lite konstigt men faktiskt lite skönt att vara offline…. Men det kan betyda att det tar någon eller några dagar innan jag ser mail etc… skype måste vi bestämma tid för…det kan dyka upp sms från mitt mobilnummer- för dom skickas via datorn – men går INTE att svara på ! Nu soffan och en good bok..imorgon en långpromenad längs havet !

Kram tant Zahra

.

..


.

..


.
Kram och ha det toppen ! keep warm !
Skriv gärna i min inte så välanvända gästbok ! Jag blir jätteglad för alla inlägg !!
För den som vill skriva ett brev eller skicka ett sms finnns alla kontaktuppgifter här ! Kontaktuppgifter

Klicka gärna på mina hemsidors googel annonser - varje gång fär jag några ören som går till Många bäckar små.... förra året blev det ca 700 kr !