Funderingar runt att hjälpa HAITI !

Under mina långa promenader funderar jag mycket o kommer på en o annan klurig tanke . I huvudet finns kommentarer från vänner som säger - jag skulle vilja göra något praktiskt .. hjälpa till.. Och efter att ha läst Tomas blogg från Haiti - att han fått 141 tält från Stadium i Uppsala och viken glädje det var men att det behövdes 200.000 tält AKUT NU ! kom jag på att ..

Ett tält kan göra stor skillnad - bilden från Panama City / foto www.medzeta.se
... skicka ett mail til några vänner som uttryckt önskan att vilja göra något mer än ” bara” skicka pengar ” Jag skrev – ring runt o tigg tält !
Dom sa ja – det gör jag gärna .. kanske fler vill vara med o tänkte att jag publicerar mina tankar runt detta…
Min tanke runt det är just att det är många slags olika insatser som behöver göras . Allt sker inte på spelplan – på gatorna i Haiti – en heldel sker bakom kulisserna för att inte säga det mesta skulle jag tro .
Så vore det inte en häftig utmaning att ringa runt till alla som säljer TÄLT - jag tror det är bättre med nya som man vet är kompletta än begagnade från folks källare..
Jag läser vidare i rapporter från Haiti ..
Citat från Haiti rapport nr - 8
Anstormningen av utländska biståndsarbetare överväldigande. Men det är sämre med genomförandet. Få har redan upparbetade nätverk som kan användas för att nå ut med grejerna.
Dessutom har Svenska kyrkan och ACT Alliance precis blivit kontaktade av SSAB som vill sända 4,000 kvm korrugerad plåt. De kommer även att stå för transporten.
I ovan citat fattar jag att det finns 2 viktiga delar i detta - att rusa till scenen är inte alltid det bästa - o ta ansvar för den hjälp man vill ge – använda sina nätverk !
Och ni som läser detta och vill göra något har alldeles säkert nätverk !! Känner folk som jobbar inom olika former av transporter .. på Arlanda , resebyråer …etc .. använd dom -ring !
Citat :
Allt detta distribueras av människor som själva drabbats av jordbävningen.


När jag läste ovan mening minns jag endel historier från efter dyningarna av Tsunamin. Thailändare hade blivit lovade jobb/ dagslöner för att göra uppröjningsarbeten. Och att dom behövde jobb var klart – deras egna hade ju ofta blivit bortspolade . Men det vällde in frivilliga volontärer som grävde o röjde .. som ville i all väl mening hjälpa till.. o ville inte ha betalt .. o bredvid stod thailändarna o såg det utlovade arbeterna o möjligheterna till en liten inkomst gå upp i rök .
Detta fick mig att förstå att det är viktigt att göra saker ” rätt ” o inte köra över dom som behöver hjälpen .
Jag vet inte o kanske ingen vet - vd som alltid är rätt - men att tänka till lite… Som jag ofta hört när det gäller att skänka saker - så är det bättre att skänka pengar - för det gynnar den lokala handeln..
Men det verkar inte finnas tält i Haiti att köpa ens… o kanske har Du som läser inte pengar att skicka . Men kanske kan du med din tid och energi o ditt närverk - se till att det samlas ihop en massa tält o skickas till Haiti ?
Jag tänker mig att här på nätet så publicerar vi arbetes gång – ger kredit åt alla som skänker .
Publicerar era tankar o arbete runt detta - kanske bildas det små grupper .. kanske en stor - vad tänker Du när Du läser detta ?
citat från UD -( utrikesdepartementet) Haiti - läges rapport .
Det behövs 200 000 familjetält åt de en miljon människor som förlorat sitt hem efter jordbävningen. Enligt Internationella migrationsorganisationen (IOM) finns bara en bråkdel av dessa tält på plats. IOM emottog 1 000 familjetält den 24 januari och har enligt uppgift totalt 2 000 tält på plats i landet. Vidare väntas ytterligare 10 000 tält inkomma inom en vecka. Tält är viktiga inte minst med tanke på regnsäsongen som börjar i april.klicka på texten om du vill läsa hela rapporten - pdf - ca 10 sidor. Läs gärna min bror Tomas blogg direkt från Haiti:
>Svenska kyrkan i Haiti – 1
>Svenska kyrkan i Haiti – 2
>Svenska kyrkan i Haiti – 3
>Svenska kyrkan i Haiti – 4
>Svenska kyrkan i Haiti – 5
>Svenska kyrkan i Haiti – 6
>Svenska kyrkan i Haiti – 7
>Svenska kyrkan i Haiti – 8

Eventuella frågor eller kommentarer kontakta gärna mig på zahra@telia.com - jag befinner mig i Costa Rica och kan endast nås via mail.
Om du klickar på nedan googel annonser - eller annonser på någon av hemsidorna du hittar på min hemsida Medzeta.se - får jag några ören varje gång - alla ören går till HAITI - många bäckar små.... KLICKA !!
Startsida Medzeta.se
Free counter and web stats