Translate this page to - choose languageSvinkalla nordanvindar och rosafleecetröja !

For my english speakingfriends-
go to www.medzeta.se/svinkalla.html -
where you can translate the text by googel if you like to take part of my latest adventures !
Hela texten finns här men för dig som vill se foton gå till
www.medzeta.se/svinkalla.html
Det är mycket enklare för mig att ladda upp bilder där än här på resdagboken .

Svinkalla nordanvindar och nyinköpt flecetröja
- rosa – om någon undrar… med en kasse nyplockade solvarma apelsiner ….min nya kompis Karin har åkt på semester.. mina nyvunna engelska vänner åkt hem … träffar trevlig norrländska och vi äter en mysig lunch i solen ner i hamnen…sen är det även dags för henne att åka hem..den nya fleecen värmer när solen försvinner vid 18 tiden… burr… och jag känner mig rätt ensam…det är mörkt o öde….
Ovan stycke beskriver ganska tydligt hur mitt dagliga liv här i Portugal är . Det växlar från underbara paradisögonblick med beachpromenader.. till att vara rätt ensam o uttråkad. Men jag trivs trots det. Att jag hamnade här över huvudtaget har att göra med att jag under några år varit nyfiken på hur ar det att övervintra i Europa ? Är det varmt nog… kan jag trivs.. det skulle dessutom lösa ständiga problem med visum..då det flesta länder får man max 90 dagar ..sen börjar trixande o fixande.. som både tar tid energi o ofta rätt kostsamt…Dessutom så är det billigare att flyga inom Europa än till långtbortiland…. Eller utnyttja mellanstoppen man flyger…på så sätt få två resor i en..det var så jag hamnade i Turkiet förra året..då på väg hem..det var tidig sommar där o inte så varmt o turist livet inte direkt kommit i gång..
Alanya var lite halvöde … men vakande mer o mer för varje dag närmare säsongen ..liksom det blev varmare för varje dag… så om man vände på det hela o tog Europa på väg ut i världen..
planet mellanlandar i Portugal.. så jag bestämde mig för att prova detta för drygt 2 månader… efter 1 månad kan jag nu konstatera att detta var inte min grej.. skulle inte tro att det är såå stor risk att jag gör detta igen … misstrivs jag.. nej… lider jag .. nej… det ör faktisk rätt ok …men inte min stil.. Efter att ha valt mellan lite olika boende alternativ så valde jag e n lägenhet som ligger inom ett resort område.. det skulle vara en mix mellan egna ägda lägenheter ochhotell verksamhet.. inom o utomhuspooler o gym… vilket jag trodde skulle innebär endel liv o rörelse .. o en möjlighet att träffa lite människor att umgås med.. i den delen av området jag bor i är jag ensam i ett helt hyreshus…. I huset mittemot bor två tanter i en lägenhet.. projekt lära känna..det lyckades jag mig efter någon vecka…jag blev t o m dit bjuden på ett glasvin..efter 3 tanter gemensamt lyckats säga på engelska - do you want to come and have drink whit us… - nu pratar jag ju lite spanska o det förstår dom rätt bra här då det bara är 2 mil till Spanska gränsen… vilket gör att jag inte lär mig Portugis som jag tänkt… nu hejar vi på varann från balkongen…
varje dag… thats it!....men det är trevligt det med !
På hotellet bor det just nu 15 st i dom 250 rummen… jag har frågat… 7 av dom har käpp…2 permobiler…
men personalen i receptionen är trevlig … den lilla byn ligger ett stenkast bort.. med en härlig lång brygga att strosa på .. endel små cafeer.. några små affärer… så genuint.. charmigt…. Första 15 vändorna… ta ca 10 att gå igenom… bakgatorna några ölshapp med byn karlar….. 4 km … bort ligger det nya shoppingcentret… Grand Plaza…. Där kan man om man älskar att gå igenom alla i alla affärer säkert slå ihjäl flera timmar.. själv går jag dit .. shoppar i 10 min o går hem –2 timmars underhållning… ett annat dilemma är att Portugal är rätt dyrt.. en lunch ute kostar 50 – 100 kr.. en fika runt 20 – 30… åka buss 20 kr… det lilla tåget mellan byarna mellan 15 – 45 kr.. enkel resa.. det är inga fantasisummor… men tyvärr rätt belastande på min tajta ekonomi… jag är tacksam att ha en sjukpension men rik blir man inte på den.. generellt kan man säga att priserna ligger ca 20 % under hemma…. Men som sagt jag misstrivs inte.. utan läser mycket böcker.. Medzetas läshörna kommer sist .. promenerar.. o får ta det goda rådet av min gamle gode vän Catte - du får finna dig själv… jepp jag står på beachen.. djupandas och finner mig själv o kan faktisk medge att det är nog bra för mig att ta det så här lugnt o ha lite tråkigt… jag har ju ibland en lätt skev verklighetsförankring att alla andra har det så roligt jämt… o jag ska ha det så roligt jämt .. eller är det att alla andra har det så roligt.. o jag tråkigt… jag kan bra konstatera att jag är fruktansvärd bortskämd med att ha roliga o spännande upplevelser på mina resor .. liv fart o kulturkrockar…det finns det inte här ! Inte många illafall… jag kommer snart vara tillbaka o Thailand eller Indien.. med mycket gatuliv.. rörigt o massa kryp.. irritation o respirar profundo,,, det behövs inte här… men trots detta har jag verkligen haft massor av helt suveräna dagar denna första månad !! …. Så det är verkligen väldigt lite synd om mig..
Min första vecka var min vän Ann Jirving 2 mil bort i byn Monte Gordo på friskis o svettis vecka för 60 + are… jag var med på en bergsvandring och bodde kvar på hennes fina hotell som dock kommer få pris en dag för att effektivt lyckas kokasönder mat på ett synnerligen imponerande sätt…..mer sönderkokt broccoli är nog svårt att finna… all mat som skulle vara kall var varm o alla varmrätter kalla….. men det reparerade vi med att intaga en helt underbar grillad fisk på beachen…efter en underbar beachpromenad på en milslång sandstrand… med bad i havet..nej det var inte varmt ! Några dagar senare en sen natt kom Eva och Sanna o förgyllde min tillvaro några dagar fyllda av låånga promenader på landsbyggden och beachen…. Spelandes Nada och puzzel…. O lite nightlife i byn med drinkar o en fantastisk middag på en super mysig restaurang.
På Blocket kan man fynda lite av varje ! Jag fyndade Karin ! Karin kommer från Sverige men bor här nere sen många år och jag hade tänkt hyra en lägenhet av henne men det bidde inte så . men vi fortsatte hålla kontakten o jag har besökt henne i hennes underbara hus en bir uppe i bergen utanför Loule Där har det blivit mys med hennes charmiga hundar o katten Mac. Karin har även förgyllt min tillvaro med en radio .. lite varma kläder..vilket inte var vad mina 43 kilo innehöll…. Några shoppingrundor o luncher… Nu har Karin åkt på en månads semester… hon har dragit till Afrika land för att klappa på lejon ! häftigt ! ha en underbar resa Karin ! detta ska Karin göra - Vita lejon o det var meningen att jag skulle vara hundvakt men efter endel vändor hit o dit bidde jag bara vakt åt hennes Mini – hundkoja !
Jag har även träffat ett trevligt engelskpar… där en långdag i solen på deras soliga balkong.. jag har ingen sol på min balkong .. slutade med ett besök på vår Kebabbar ..för en Bailys ! Dom har nu också åkt hem…
Ann-marie - en norrländska förgyllde en dag o fyllde mitt kylskåp o frys med resterna av sitt hushåll innan hon idag åkte hem….
Nu är jag åter själv o för trösta mig med att gå o simma i min inomhuspool – det har blivit 2 blixtsnabba dopp i utomhuspoolen – lika fort i som ur… -med tillhörande Jacuzzi o bastu… skiner solen blir det en tur över till ön mittemot där det finns en 6 km sandstrand…. Får gå där o finna mig själv .. o driva min nya mission att få vår båtkapten att le o säga hej.. en buttrare gubbe är nog svårt att finna… får jag överskottsenergi blir det en runda i gymmet… sen kan jag ju alltid karva en morot .. fast våran supermarket har mest grönsaker som gick ut förra veckan…. Hyllorna gapar rätt tomma… o jag får en känsla hur det kunde vara att gå o handla under andra världskriget .. men det finns endel småshoppar som bageri .. slaktaren..fiskboden… då har man göra en halvdag att få ihop sin matkasse…. O tid det har jag ju gott om ! Det var november i den sovande semesterbyn Cabanas de Tavira.. en ort som säkert sjuder av liv under sommarmånaderna…. Nu är det snart december o det ska bi spännande att se vad det blir av den månaden…För er som hängt med i resedagboken genom åren…. Den käre Bob är på tapeten igen… och har hotat med att dyka upp nästa vecka….. well that story to be continue….. i slutet av månaden kommer mera besök hemifrån… det ser jag mycket fram emot !
I mina 43 kilo ingick många många böcker …av mycket varierande slag ..
Medzetas läshörna……
Allt han någonsin önskat sig av Anita Shreve - enligt uppsa Nya tidning - litteratur i Nobelprisklassen… själv undrade jag om jag läste min första Harlekin roman sen jag var 14….
Sara Gran – Kom närmare – om en tjej som bli besatt av en ond ”ande”… riktigt super dålig….
Alexander Skantze - Rikets Tjänst - Om 3 killars vedermödor o livstankar under lumpen…. Kan säkert uppskattas av den som kan identifiera sig med miljön…. Min enda vecka i lumpen som blivande Mc- kårist för FMCk…räcker inte…
Änglavakter av Kristina Ohlsson - riktigt lättläst o bra deckare !

I ljudboksform på mina promenader har jag klarat av Jenny S av Denise Rudberg- innehållsmässigt passar det nog en tjej i 30 + åldern med livskris och lite problem i relationen och arbetskarriär…….. språkligt mer på 15 – årsnivå…. Som knappast kan ha den problematiken…får dock rätt bra kritik på nätet .. så vad vet jag…
Håkan Nesser - Styckerskan från lilla Burma - uppläst av Nesser själv - en ren fröjd för örat !!
Många av mina favvorit ljudböcker är Catarina Ingelman Sundberg med sina historiska romaner bla brännmärkt .. tempelbranden mfl… lycklig hittade jag ännu en ljudbok av henne.. Kaffe och rån … något sämre måste vara svårt att finna !! Jag kunde inte ens lyssna klart .. odet sker inte ofta.. ett försök att likna Arto Passilina ( som är suveräna böcker !! ) eller 100 åringen som…. Ingen favvorit av mig…
Grebe – Innan du dog… helt ok !! Lätt lyssnad !
Nu i Mp3 lyssnar jag på Arnaldur Indriason - Den kalla elden – lättlyssnad … växlar mellan 1800 tal o nutid… lite rörigt men helt ok !
Hör på nyheterna att ni har snöigt …. Så jag ska inte klaga över mina kalla stengolv så jag måste ha tofflor…

Ha en underbar första advent … o glöm inte att blåsa ut ljusen….. själv var jag lite morgontrött i morse… o satte Karins fina vattenkokare på gasspisen……trodde det var lika panna som jag har här i lägenheten…. Den smälte rätt fort…botten… så imorgon ska jag ge mig ut på vattenkokarshopping….

Keep warm o kram Zahra

Urvalet i min supermarket är lite begränsat...

Mitt nya hus....

Jag tycker det ser ut som någon haft ett större lager badrumskakel över o lyckats sälja det....

..men historien är tydligen att förr i tiden var det lag på att husen skulle vara målde före den 1 april... annars dyra böter
med kalkel så slapp man det..sen började man ta bort kalklet ..men nu har det blivit omvänt att man försöker bevara kakelväggarna...
dom är kult o en del av historien...

Ann på besök i Cabanas de Tavira .

Ann introducerar mig till livet efter 60.....

Mysig middag med musslori vitlök o korriander hos Karin !

Eva o Sanna försöker slå the master of NADA...

..det går så där....

Engagerade puzzelläggare !

På seconhandmarkand i Monte Gordo ..

...där kan man fynda ...

Grattis Eva på födelsedagen !

Cabanas de Tavira by night !

Cabana de Tavira from seaside !

Ett litet stopp på kebab o Bailys baren!

Min söta lilla tågstation....lite charmigare än Uppsala resecentrum...

Hundvakt....

Mitt hus..
Kram och ha det toppen ! keep warm !
Skriv gärna i min inte så välanvända gästbok ! Jag blir jätteglad för alla inlägg !!
För den som vill skriva ett brev eller skicka ett sms finnns alla kontaktuppgifter här ! Kontaktuppgifter

Klicka gärna på mina hemsidors googel annonser - varje gång fär jag några ören som går till Många bäckar små.... förra året blev det ca 700 kr !