Jag gav mig ut på min första backpackers jordenrunresa när jag var 18 år och efter det har det blivit många resor hit och dit. På vägen har jag samlat på mig en och annan erfarenhet som jag delar med mig här.

Resorna har med åren ändrat karraktär liksom världen ... Länder jag varit i...

Det är inte alltid målet som räknas...

En resa kan var kort eller lång , det kan vara målet eller själva resan som är huvudsaken. Du kan resa i grupp eller ihop med någon eller några .

Inför detta faktum - fråga dig själv och ditt resesällskap - Vad är syftet med resan ? vad har du för förväntningar ? Vad vill du att resan ska ha innehållit / blivit när du kommer hem ?

Dessto tydligare du sätter upp målen , syftet , budgeten - desto större är det faktum att du kommer vara nöjd med din resa när du kommer hem igen !
Mina rsetips vänder sig främst till dom som reser lite längre tid och längre bort men giviet vis går många av tipsen att använda på vilken resa som helst !

Destination

Var ska du åka ?

När du bestämt resmål är det första du ska kolla: - Krävs det något visum ?
Hur länge får jag vara i landet ?
Krävs det att jag har en utresebiljett ?
jag har lite surt fått erfara att okunskap i detta kan kosta ..
Resedagbok -avresestrul mm
Resedagbok - mer avresestrul mm

Innan resan !!

Det finns några viktiga saker att kolla innan du far i väg och innan du bokar resa !

Bankkort

Bankkort - hur länge är dom giltiga - så dom inte har sista datum under resan - se till att få nytt innan du åker.
Vad ingår i bankkortet - reseförsäkring ?
Avbokningsskydd ?
Ta inget förgivet utan KOLLA vad gäller för ditt kort ?! Regler ändras hela tiden !
Ska du använda kortet att betala med och ta ut kontanter - vilka vilkor och avgifter gäller ? Nov - 2010 är det ICA bankens bankkort som har klart bästa avtalet ! INGA UTTAGSAVGIFTER OCH INGA SK "växlingsavgifter" - dom flesta kort jag kollat tar 1.65 % i växlingsavgift+en uttagsavgift för kontantuttag..

Vaccinationer


Många vaccinationer ska tas lång tid i förväg så det kan vara bra att lägga det tidigt på fixa listan. Som Uppsalabo använder jag mig av
Hälsojouren - Uppsala

Säkerhet

Din egen hälsa och du är absolut det viktigaste så klart. Där kan bara sunt förnuft gälla. Även att fråga folk på plats är ett bra sätt att ta reda på - finns det områden , gator m.m. som man speciellt ska vara aktsam på ?
Att säkra dina saker är bra för det är mega irriterande att bli av med saker ...
Här är några av mina favvorit saker :