Translate this page to - choose languageTime to leave Portugal !

<>
For my english speakingfriends-
go to www.medzeta.se/portugal2013.html -
where you can translate the text by googel if you like to take part of my latest adventures !
Hela texten finns här men för dig som vill se foton gå till
www.medzeta.se/portugal2013.html
Det är mycket enklare för mig att ladda upp bilder där än här på resdagboken .

Hej kära resedagboks vänner !
Det har varit tystare här en det normalt brukar vara på en resa..
och det har säkert att göra med att jag inte är speciellt förtjust i min vistelse här som jag gav uttryck för i mitt förra inlägg . Så jag kan nog från hjärtat säga - äntligen på väg härifrån ! Äntligen är dessa dryga 2 månader över !! Det kändes som en evighet när jag ganska snart insåg att jag faktiskt inte gillade stället speciellt.. jag klurade om det skulle gå att styra om det hela.. men eftersom jag betalat hyra och faktiskt inte led så bestämde jag mig för att stanna och göra det bästa jag kunde av vistelsen . Och det har jag nog faktiskt lyckats rätt bra med ! Varför gillar jag inte Portugal … det är en rad saker… till att börja med mitt boende .
Det är en helt ordinär lägenhet med absolut ingen charm eller hemkänsla . Fullt funktionell men thats it .
Ingen sol på balkongen .. ingen härlig utsikt…. En parkeringsplats utanför .. Jag har ju tidigare haft trevliga balkonger eller tom en underbar trädgård… hemma har jag ju min underbara altan eller gräsmattan i torpet… så jag känner mig rätt tvungen att gå ut …Jag inser nu hur mycket den yttre miljön betyder för trivseln . ..där kommer nästa ”problem ” . under mina resor brukar jag tillbringa rätt mycket tid på cafeer eller restauranger. Det är ett sätt att möta människor o spendera tiden
. Men med en rätt tigt budget som en sjukpension innebär så är detta inget som låter sig göras om man är här länge. Är Portugal dyrt… nej och ja. Jag tror om man är här på semester så kan man nog uppleva det ok. En öl ca 15-20 kr.. en kaffe runt 10 – 15 .. ett glas färsk apelsin juice 15 – 20 kr (detta är apelsinträdens hemort ! ) , en ok lunch runt 80 – 100 kr .. går att få runt 60 på lokala hak.. buss / tåg i distriktet 10 – 30 min resa mellan 20 – 50 kr…. men detta är som sagt inte möjligt på en daglig basis i 2månader… vilket gör att jag känt mig rätt tvungen att vara mkt hemma… och då träffar man ju inte heller speciellt mycket nya vänner… men som sagt jag har trots detta haft det bra !! Det handlar nog endel om att jag är lite bortskämt o van med att ha det helt fantastisk heeela tiden på mina resor..detta är iof inte helt sant .. men nästan … Men finns det inget positivt med Portugal ? Absolut !! Det är oerhört vackert med sina nästan oandliga vidder av apelsin och olivlundar. Små pittoreska byar och massa små cafeer. Det är en oerhört trygg miljö , jag har aldrig känt mig rädd att vandra runt varken på dagar på öde platser – vilket verkligen varit lite skrämmande i tex central america o Thailand. Människor är vänliga o hjälpsamma men portugiserna är svåra tt lära känna . Jag har under mina dryga 2 månader inte lärt känna en enda portugis..detta vittnar även andra utlänningar om som bott här i måånga många år… inte en enda portugisisk vän…

Apoteken har imponerat på mig . dom fungerar även som en slag minivårdcentral där peronalen kan hjälpa till med en snabb undersökning som att titta i halen eller öronen.. ge en vaccinationsspruta om så behövs. Jag fick en hudinfektion. personalen tittade och bedömde att det borde en läkare titta på… vips hade honringt o bokat tid hos en närbelägen klinik med engelsktalande läkare ! det kallar jag service ! men sen kan det bli lite knepigare..alla apotek har nämligen inte rätt att expediera recept… så det var lite mickel att hitta ett apotek som kunde lämna ut antibiotikan…

Så lite klipp ur mina happenings sedan Eva och Sanna åkte hem efter varit här och förgyllt min vistelse några dagar .


En kväll var det någon festival i min lilla by med öltält o levande musik..hela byn var där.. då stötte jag på ett gäng gubbar som jag sedan haft mycket roligt med . Dom tillbringar vintrarna i södra Europa i sina husbilar . Vi har varit ute och åkt bår – en av dom – stan somär pilot på ett av våra mest utskällda flygbolag… Ryan air…. O bor här permanent .
Stan har en båt som han har tagit oss med på några härliga turer ute på havet för att sen avslutas med lunch i någon närbelägen hamn. Det är Daivd som varit överste i brittiska armen i 30 år o drar många rövarhistorier och trixar med allsköns trollkonster… Derek en pensionerad musiker från England som tillbringar vintern i husbil och somrarna på sin bår i dom franska kanalerna …han har bjudit in mig till båten. Allan med sin lila hund Tilly…. Och en o annan gubbe till… dom är charmiga o roliga o vi har tillbringat många luncher o kvällar ihop på favvoit barerna Mare Alta och Jolly sailor… men det är väl som det brukar ..lite väl mycket alkohol..så jag brukar dra mig hem när det blir lite för mycket upprepningar av kvällens ämne.. vilket brukar infinna sig vid 4..eller 5 ölen… jag har sagt det förr ..långliggare utomlands utan vettig sysselsättning har en klar tendens till att dricka allt för mycket….
Förutom att hänga me gubbarna har jag faktiskt också tagit mig för att se lite av omgivningarna..
endag besökte jag en olivolje producent – en svensk man vid namn Detlev von Rosen och fick lära mig allt om den ädla konsten att göra olivolja… lika petigt med lagring etc som finaste vin.
http://algarveolive.com/orders.asp


En tur genom det vackra Algarve och dess magiska kust med fantastiska stenformationer och en tur till Alcutim en liten by vid floden Guadiana som skiljer Portugal från Spanien. Det var på sin storhetstid en av det viktigaste punkterna för allsköns smuggling . Idag mest en lite charmig by känd för sin enormt goda grillade kyckling och sin gamla borg.

För att roa mig lite har jag också varit på några workshops och lärt mig att göra mosaik och tagit lite rit och målar lektioner för nybörjare ! det har varit jätteroligt och säkert något jag kommer fortsätta med..så block och vattenfärger är införskaffade…så nu ska jag sitta p beachen o måla solnedgångar !

Det tillsynes never ending story Bob…..
jepp tro det eller ej.. han kom faktiskt … inga sista minten inställda flyg eller allt som kommit emellan.. han flög ca 24 timmar med byten och allt från USA….dök upp mitt i natten…tveksamt in i det sista… och stannade i 36 timmar innan han flög ca 24 timmar hem igen… Det var jättekul att se honom efter ca 20 år och senaste 4 årens on and off…. Men en väldigt kort tid för att knappt hinna fatta att han var här… men tyvärr kanske kan jag dock konstatera …gammal kärlek rostar…. Så det bidde inget nytt klick .. men vi hade det trevligt.. några härlig old memories skratt o en lite kall beachwalk… sen var han off o livet gick vidare…
Julen blev oerhört stillsam…med en lång cykeltur och sen en härlig lunch på en Japansk restaurang o sen lite paketöppning och karl Bertil Jonsson på svt play ! Åter drog sig mot sitt slut och då ramlade Veronica och Björn in i några dagar för att sätta lite fat o liv i mitt stillsamma hem… vi var på målarkurs, promenerade o satt på cafe samt firade en superrolig nyårsafton på Jolly sailor vilken jag avslutade med att ta ett iskallt nattbad i utepoolen….
Vädret…..
det känns som jag konstant fryser… fast det är verkligen inte sant… dom gånger jag fryser är det mesta dels beroende på at jag klär mig som om det är högsommar… för så känns det när solen skiner och man är i lä…men så fort det kommer minsta moln eller dagen börjar lida mot sitt slut så blir det SVINKALLT…. Och har man då shorts o sandaler… Hemmen verkar vara gjorda för konstant högsommarvärme..iallafall i semesterresortet dör min lägenhet ligger.. ett konstant drag längs golvet.. värmen sker med en airkonditionapparat som siter o surrar på väggen o sköts med fjärrkontroll… det är omöjligt att sova till et surret.. så full värme tills lampan släcks o sen det första jag sätter på när jag vaknar.. huttrandes.. det finns ingen värme i hallen o badrummet..så att gå på toa är en
..stackars min rumpa varje morgon..toasitsen är ISKALL ! …. Men så kommer dessa underbara soliga dagar med klarblå himmel o till o med den annars nästan ständigt lilla kalla vinden är frånvarande.. då är beachwalks eller en kaffe i solen fantastiskt .. för att inte tala om milslånga cykelturer genom det fantastiskt vackra Portugisiska landskapet . jag har haft så tur o fått låna en jättebra mountainbike av en engelskman – David som är hemma i England några veckor..lite tur o några vänner har jag trots allt…Man kan cykla mil efter mil längs småvägarna o sen ta det lilla lokaltåget hem…cykeln tar man gratis med sig på tåget ! Nu är väskan packad…. Jag ankom med 44 kg o har som mål att minska ner till 23 kg…
Besökare har haft vänligheten att ta med lite överskottssaker hem…tack tack… endel varma kläder lämnas kvar.. både medhavda och införskaffade… många böcker är lästa och pyssel lagda…men trots detta är bagaget stort.. jag drömmer om den dag jag kan åka til flygplatsen utan bagageångest om o hur det ska gå med övervikt… jag tycks vara för evigt dömd till att ha detta bekymmer… mitt eviga fengshuinde tycks inte hjälpa… so here we go again….
Om 24 timmar kommer taxin… det kommer bli en lååång dag.. först Flyga Faro- Lissabon sen vänta i 7 timmar i Lissabon för att sen flyga 7.5 timmar till Natal i Brasilien… sen ca 2 timmars taxiresa mitt i natten till mitt kommande hem dom närmaste månaderna. Det känns aldrig kul att anlända mitt inatten…. Men jag har hyrt en Bungalow inom ett område som är bevakata o består av glada norrmän : dom har en taxi dom anlitar som kommer o hämtar mig . Jag kan inte annat än säga att jag verkar igen haft jättetur för jag har verkligen inte haft annat än ett gott intryck av Thomas som är min kontakt där o jag hyrt av . Han mailar o berättar om tips o råd o säger fråga fråga om det är något jag kan hjälpa dig med !! Och det kommer finnas trevliga grannar som kan hjälpa dig..det känns jättebra !
Som ni förstår ser jag enormt mycket fram mot nästa station i min resa . Jag kommer att bo här om någon är nyfiken och kanske vill komma o hälsa på !
http://www.brazilholiday.no/Condominium.htm
Så kära vänner snart kommer jag kunna gå på toa utan att frysa om min lilla rumpa….men istället kommer jag har dagliga beslutsånget .. beach eller pool… livet är ständiga utmaningar ! Poor mi !

Så nästa gång vi hörs blir det från Brasilien ! kram o keep warm och var försiktig i halkan ! /// zahra

Medzetas läshörna……
Så har jag ju läst endel….
Tom Rachman - de Imperfekta En lättläst lite charmig bok som fokuserar på personligheterna som jobbar på en stor nyhetstidning. Lite mycket fokus på journalistiken för en som inte är inom den branschen.. kan tänka mig att jobbar man inom media så kan man tycka mycket om den här boken. Känns lite som boken Rikets tjänst - som handlade om lumpar killarna – ref i förra resdagboken – kan man identifiera sig med miljön o språket får man nog mer ut av boken .

Sofi Oskanen – Stalins kossor - gripande roman o kvinnors kamp i Estland - deras kontakt med Finska arbetare i deras land som mest ser dom som Rysshoror… i historien vävas även kampen med ätstörningar in på ett mycket gripande sätt. Hamnar någonstans i mitten på betygskalan… har manmycket tid kan man läsa den… men det finns bättre böcker att lägga sin tid på . Är dock vinnare av Nordiska rådets litteraturpris 2010…Kanske jag sombgillar bättre att bli underhållen an undervisad i livets svårigheter..

Jan Arnald – Intimus - jag gav upp efter ca 100 sidor - av 334 – om boken har sagts att den är .. ”väldigt komplex ” .. allt är spegelvänt….. och utspelar sig i Australien s , Stockholm o bland Uranius månar…. Well inte riktigt min stil…..

Åsne Seierstad - Bokhandlaren i Kabul . Afganistan – en inte helt okänd bok som var ok att läsa men lite förvånade sämre språk än jag känske hade förväntat mig av en så etablerad författare… eller vad sägs om denna beskrivning….”En försynt liten kvinna - en kraftfull kvinna , rund som en liten boll ”

Åsa Moberg – Kärleken i Julia Anderssons liv – Den utspelar sig i ett ganska vardagligt liv i en ung kvinnas iv i slutet av sextiotalet med fokus på feminism..sexuellfrigöresle mm.. Jag var inte gammal nog att ta del av det då men kan ändå ha en stor igenkännande faktor av frågeställningar o funderingar om livet i smått o stort. En charmig o lättläst bok .
Le Carre – den trägne odlaren – den utspelar sig i Kenya där en kvinna försöker avslöja ett stort multinationellt medicinbolags utnyttjande av den afrikanska befolkningens utsatthet som försökskaniner . Oerhört spännande och bra !

Under mina promenader och puzzeläggande lyssnar jag på ljudböcker .

Jan Gulliou - Dandy Det har gått många år sedan Sverre och hans bröder Lauritz och Oscar växte upp i en fattig fiskarfamilj på Vestlandet i Norge. Deras ovanliga tekniska talanger förde dem via välgörenhet och stipendier till dåtidens förnämsta examen som diplomingenjörer vid universitetet i Dresden. en riktig äventyrsroman med fint beskrivna miljöer

Jan Gulliou – Fienden inom oss – om det stora kurdspåret o jakten på terrorister… en intressant insyn i polisarbete och hur man ser det man vill se ?

Ninni shulman – flickan med snö i håret – en rätt angenäm lagom spännande kriminalroman att lyssna på .

Stefan Tegenfalk - Nirvanaprojektet - mycket spännande kriminalroman som var svårt att sluta lyssna på . full fart mest hela tiden
Ännu en bok Stefan Tegenfalk - Vreden tid – lika spännande men visade sig vara del ett av Nirvanaproktet . inte helt lyckat att lyssna på efter….


Ninni shulman – Pojken som slutade gråta - här lyckades jag lyssna i rätt ordning - en fristående bok från - flickan med snö i håret – men samma huvudpersoner vilket gör att den är bättre att höra på efter - flickan med snö i håret –Michael connelly - Nio drakar-spännande !! välskriven bra uppläst - fångar min uppmärksamhet hela tiden !I stundens hetta – Viveca sten –sisådär…. Lite lagom knepig intrig…ok personbeskrivningar… ingen höjdare .


Sara Kadefors - kast med liten kniv - ännu en bok med perspektivets från en mans sida på livet – medelålderskris parallellt om hans uppväxt under tonåren- hur en tonårsgrabb med svårigheter i skolan revolterar mot föräldrar kompisar … rätt lätt lyssna… inte jätte bra inte dålig…Vattenänglar-Mons Kallentoft en bra start o säkert en spännande mordgåta men en parallell röst från det dödas sida om vad dom på jorden ser o inte ser o känner.. jag klarade inte av att lyssna klart….

Vindens skugga - Carlos Ruiz Zafon - super bra !! harmonisk att lyssna på , underbara personbeskrivningar! Daniel Sempere är 10 år när hans pappa tar honom med till De bortglömda böckernas gravkammare i Barcelonas gamla stad. Där finner han romanen Vindens skugga av den bortglömde författaren Julián Carax, läser den under en natt och blir fullkomligt besatt av den och av dess mystiske författare. Sökandet efter svaren på alla gåtor som omger boken och dess författare kommer att prägla Daniels liv för all framtid. Läggs högt på favvorit listan !Zlatan – Jag är Zlatan- ökade mina kunskaper om fotbolens värld och inte minst spelet runt omkring !
Lars Kepler – hypnositören – kan få vem som helst att få mardrömmar… men klart värt risken !


Den motvillige monarken - Thomas Sjöberg - well… man kan vara glad att man inte är kung…. en visst är frågeställningen om var går gränsen för folketsrätt att veta o privatliv…

Ers Majestät olycklige Kurt - Ebervall & Samuelsson Året är 1938. Genom ett grönskande landskap susar en amerikansk lyxbil fram i hög fart. Bakom ratten sitter restaurangdirektör Kurt Haijby, på väg mot sin senaste investering, slottet Trystorp i Närke. Han gläder sig åt att äntligen kunna förverkliga sina drömmar; allt har blivit möjligt tack vare de generösa utbetalningarna från hovet. Vad ingen vet är att Kurt har ett förbjudet förhållande med kungen, Gustaf V, och att det är denna relation som tillåter honom att leva i lyx. Och inte ens Kurt själv förstår vilket ont blod hela historien väcker i maktens korridorer. Rädslan för att den fruktansvärda hemligheten skall läcka ut är stor. Sin värsta fiende har Kurt Haijby i den mäktige överståthållaren, vars intrigspel efter ett par decennier slutligen får honom på fall: på 1950-talet åtalas Haijby för utpressning och hans öde är därmed beseglat.
Vem var då denne Kurt Haijby, som fått ge namn åt en av de största skandalerna i Sverige på 1900-talet? Han var en enkel Söderkis som dock var förutbestämd att leva ett dramatiskt och äventyrligt liv, med de mest högtflygande mål och med en förunderlig förmåga att dupera alla, inte minst sig själv. Han lyckades charma sig in i de allra förnämaste kretsarna och fick för en tid leva ett förtrollat liv. Allt skulle bli honom givet. Och allt skulle tagas från honom igen. Detta är den fullständigt osannolika sannsagan om Kurt Haijby.

Och just ny i örat … Det ni inte såg av Patrik Sjöberg

Vad läser du ? tips om bra böcker i så väl ljud som pappersform mottages tacksamt ! Och en undran…. Någon som läser böcker digitalt… vilket märke och för och nackdelar ? onekligen tar ju böcker både plats och vikt i packningen … tänk om det snart tom kommer digitala puzzel …

Keep warm o kram Zahra

.

..


.

..


.

.....


Nyårsbad....

Tränar för beach 2013.
Kram och ha det toppen ! keep warm !
Skriv gärna i min inte så välanvända gästbok ! Jag blir jätteglad för alla inlägg !!
För den som vill skriva ett brev eller skicka ett sms finnns alla kontaktuppgifter här ! Kontaktuppgifter

Klicka gärna på mina hemsidors googel annonser - varje gång fär jag några ören som går till Många bäckar små.... förra året blev det ca 700 kr !