Translate this page to - choose language

Translate this page to - choose languageOrkan, turbo och skilda världar !

Efter att ha levt 2 månader i nästan total stiljte med långa promenader och puzzelbygge känns det som livet dom senaste veckorna gått igenom en orkan !
Vindarna har verkligen blåst från alla håll och jag vet knappt i vilken ordning… eller från vilket håll…
Som ni kanske minns från förra resebrevet hade jag som nyårslöfte lovat mig själv att sluta med alla dumheter samt sluta ägna timmar på bussar för att titta på diverse stenar på höjden och bredden . Resor kan innehålla mer än titta på olika sevärdigheter..som möten med människor . Människor med olika värderingar , traditioner och syn på saker – det är spännande.. jag insåg för många resor sen att jag kan omöjligt förstå mig på olika sätta , tänk , tyckande o handlande – men jag har tränat upp en ganska bra förmåga att acceptera olikheter .

Här i Thailand får man ofta brottas med ”moraliska ” aspekter som stora ålderskillnader mellan thaitjejer och utländska män … Svt gjorde en dokumentär i frågan som var rätt bra. Frågan vem är jag att döma ? Dom kanske väljer kärlek efter trygghet o bekräftelse och som någon sa- bygger kärleken från en liten eld som dom matar till en stor .. medans vi väljer väl ofta kärleken efter att det ska starta med en stor eld.. som vi inte sällan glömmer hålla vid liv…
På en resa träffa man ofta människor från världen s alla hörn. Som tidigare berättat stiftade jag bekantskap med Mary från Scotland . Hon bor i ett condimidum område ca 10 min från mig.. dom har områdes pool och ett litet gym. Det var inga problem för mig att använda det.. det användes nästan aldrig i alla fall.. så Mary introducerade mig till några av sina grannar o sa Zahra är vår gäst o får träna här.. frid o fröjd.. en av dessa grannar i fortsättningen kallad ” skåningen ”.. pratade jag lite med .. han dök upp i gymmet ibland .. några minuter på en snabb träning..

Vi bytte några vardagliga fraser inget märkligt , lite tips om bageri etc…
Endag hade jag beställt manikyr o pedikyr - men upptäcker när jag kommer fram att jag cyklat från plånboken… det var ngr minuter från skåningens hus o jag tänkte lite naivt.. well skåningen verkar vara en schyst typ…jag lånar 23,50 kr av honom .. mkt enklare än att försöka förklara för thaitjejen att jag kommer senare eller betala senare.. min thai o hennes engelska är lika bristfälliga…
Glad i hågen knackar jag på dörren o frågar… …. AV PRINCIP LÅNAR JAG ALDRIG UT … o skåningen såg grym ut bara för att jag fråga .. jag blev så pass paff o tänkte oj ..det är nog en språkförbistring här med… o sa .. men det vara TUGOTREOCH FEMTIO …. Tydligt.. det spelar ingen roll !

Så rusade han in i huset o kom ut med 50 – 75 kr.. hur vet du att 23.50 räcker… öhh.. jag kollade… jag står där o har en inre kris.. lika idiotiskt att låna av någon som blir så upprörd är det att inte låna nu när han frångått sina principer … så jag tar emot dom 23.50 kr med mössan i handen .. får en sträng blick o JAG SKA HA TILLBAKA DOM IDAG !!
När jag återkom ca 1 tim senare med dom 23.50 kr försökte jag skämta o säga .. tack såå mycket o ingen regel utan … NU GLÖMMER VI DET HÄR O DET SKA INTE SKE IGEN!!
Skulle inte tro det…
Med en skopa mer sunt förnuft och mindre solsting borde jag insett att det sundaste är att hålla sig på mycket behörigt avstånd från den mannen .
Men nej.. in i elden igen ..

Däremellan så inväntar jag besök av Veronica som jag träffat på några fester hos en gemensam bekant under några års tid. Veronica är ute på en längre resa via Costa Rica , Bahamas o sen Asien . Via mail har vi pratat lite hit o dit om vi ev skulle resa ihop några veckor här… dela hus .. ja inget fast o inget bestämt.. Det blev några vänder fram och tillbaka om hur vi ville ha det och vad vi hade för förväntningar… slutligen bestämde vi att Veronica skulle komma hit några dagar och vi skulle känna av varann.. o prata om hur vi ville och tänkte…

Av skåningen hade jag fått rekommendationer av en bra och pålitlig taxichaufför- Adam . Så jag ringde Adam bad hon om hämta Veronica som skulle anlända sen på natten i Bangkok ca 2 timmar här ifrån. Den natten gick det mesta fel… det snöade i New York… Veronica missade sitt flyg.. förlorat bagage … mobil telefoner fungerade inte … o Adam stod tålmodigt o väntade o väntade på flygplatsen .. ringde mig emellanåt…liksom Veronica.. ringde mig.. men eftersom allt gick fel lyckade jag inte skapa kontakt mellan dom… bara förmedla att båda var kvar på flygplatsen !! Åk inte därifrån ! Många timmar senare anlände så Veronica med Adam som fick en ordentlig summa i dricks o här skulle allt kunnat vara frid o fröjd…

Dagen efter medans Veronica sov gick jag till gymmet… o där var skåningen på sina några minuters träning…. På synnerligen gotthumör o jättenöjd med rekommendation av taxi säger jag till skåningen – vilken fantastisk taxichaufför , vilket tålamod – han kan man ju verkligen lita på – tack !
Skåningen får ett TOK – utbrott !! Är du inte klok , du har förödmjukat mig – utnyttjat min vänskap.. bla blal .. vet du inte hur man uppför sig ! mm mm mmm
Så gick han o slängde sig i poolen… när han kom upp tänkte jag i min dumhet .. han måste missuppfattat…. O sa då igen nej jag har inte bettet mig illa.. Adam är inte arg o han fick bra med dricks… ännu ett TOK utbrott .. bla bla på en massa skånska o sen hur mycket betala du ? nu hade jag fått nog – det har inte du med att göra !! Skåningen vände med militärisk pressision.. färdig talat om detta jag ska kolla med Adam !

Jisses tänkte jag .. den mannens brottsregisterutdrag vore intressant att se .. med det temperamentet… offentlighetspricipen är inte så dum…
Nu är det väl klart med skåningen o bara hålla sig på behörigt avstånd… men icke….

Några dagar senare springer jag på Mary som börjar skälla ut mig för att Skåningen hade skällt ut henne utan förvarning för att jag hade …
Efter att ha lyssnat en stund RÖT jag ifrån o sa nu får du ge dig ! Jag är 47 år , jävligt väl utbildad , rest jorden runt .. o vet när jag bettet mig dåligt - det har jag inte gjort nu ! Vilket hon gjorde o vi kunde ha ett sansat samlat i frågan … då fick jag veta att det kommit in ett ”anonymt ” – hur anonym en gapade skåning nu kan vara … att jag gjort något o inte längre var välkommen till gymmet….
Jisses … Där kommer svaret på ställd fråga på facebook – vad har taxichauffören med mitt gym att göra ! På facebook har en o annan kommentar om skåningar o generaliseringar av folk gjorts… well .. skåningar ligger inte högt på min lista !!
I samma veva hade jag rejält ont i rygg ben o knä o gick till apoteket som även fungerar som lite vårdcentral.. man får en medicinskbedömning o medicin utskriven…. Apotekdamen ordinerade antinflamatoriskt tittade mig i ögonen o sa – inget cykel , jogging o långpromenader - VILA ! …så gymmet var inte aktuellt…
Sen sa apotekdamen … i normala fall brukar jag få rekommendera några dagar utan alkohol.. men det är väl inte nödvändigt i ditt fall.. hmm.. jag har redan ett rykte i byn… alla känner igen tant Zahra på cykel eller joggandes !
Hemma varnar man för ” semester alkoholism” 4 veckor på sommaren.. här är falanger på semester i flera månader o det dricks ofta ofta varje dag… med någon ursäkt… o det gäller skåningen som flera o jag är övertygad o att ett sånt alkoholintag påverkar en negativt.. vem vet han kanske är trevlig nykter..
Well… tack vare en intressant debatt på facebook har jag ju fått bra tips hur man kan bygga muskler utan gym. Så det är bara glädjas åt den tiden det varade vandra vidare !

Nästa storm var av det angenämare slaget ! Nancy som äger huset kom o hälsade på och med sig hade hon mamma. Pappa och moster. Min massage tjej o hennes kompis var här o masserade dom o blev spådda och gjorde buddha grejor.. ja det var full aktivitet överallt i huset.. utanför dörren stod så många skor att jag trodde jag öppnat dagis.. dom är ju så små thailändarna ! Så var ju jag o Veronica här…
Lika snabbt som dom svepte in försvann dom 2 dagar senare… då var huset städat från tak till golv – sånna gäster gillar man !
Så gick det något dygn o allt var lugnt !

I godan ro tog jag min koppkaffe - satte på datorn o fick en chock ! En av mina Facebook kontakter deklarerade sitt självmord ! En alldeles fruktansvärd text att läsa och upplevelse . Klockan var 03,00 i Sverige o jag insåg snart att jag var ensam online. Efter att försökt få direkt kontakt med personen i fråga via chatt o telefon utan resultat eller några av hans geografiskt nara vänner återstod bara svenska polisen . Men hur i helvete ringer man 112 eller 11414 från skype eller thamobil ??
så otroligt stressande ! Skype nekar – alert - emergency nr. den vet inte vilket land den ska koppla till.. mobilen kräver riktnummer… efter mycket om o men räknade jag ut att nummer utan riktnummer har 77 som riktnummer så 46 för sverige 77 112
Trot eller ej - det var skånepolisen som gällde o jag var nu tvungen att fajts med skåningar igen ! Men som sagt ingen regel utan undantag !! Dom var fantastiska ! Trevligt o proffsigt bemötande ! Återkopplade till mig under hela morgonen vad som hände !
”Historien ” slutade lyckligt denna gång…. O det sista polisen som jag hade mest kontakt med sa var - nu går jag av mitt pass för att sova – men jag jobbar i natt igen om du vill ringa och prata ! Det värmde Liksom den varma kram o kalla Soda som Bosse o Birgitta erbjöd när jag kom dit o var ledsen o trött. !
Ett bra bemötande av polisen betyder så mycket ! Jag har senaste året dels hittat min granne död och bevittnat en misshandel - i ett av fallen var polisens bemötande inte speciellt bra o jag minns att jag var rätt illa berör av det förutom det som skett .
Efter denna facebookhappening vägrade jag fb någon vecka.. vill inte veta .. orkade inte.. men nu är alla dom personerna borta därifrån och jag kan inte göra mer . Det faller inte på mig och som så mycket annat får man respektera varje människas val.. även om jag valde att agera mot valet just då eftersom att skriva ut det på facebook tolkade jag som ett rop …

Veronica var kvar i 14 dar o vi hade många och intressanta samtal om stort och smått… och det växte allt tydligare fram att våra mål och syften och var vi var i livet just nu var helt olika . Veronica hade ett stort behov av att göra saker själv inte anpassa sig o måsten – vilket mycket av hennes resa gick ut på - hennes resedagbok heter Byta liv helt enkelt …

Hon har brutit upp efter ett långt äktenskap hus hundar o ungar…
Jag har suttit själv i detta hus.. lever själv o ville gärna göra saker ihop… på mitt vis …
Veronica säger om sig själv att jag är en mycket enkel människa o jag säger om mig själv .. jag är en ganska krånglig… o det är nog så..dels jag som person o des dom begränsningar som min fysik ger mig…
Vi avslutade vår gemensamma tid med en heldag på en Mc- mässa – ett av våra stora gemensamma intressen !! Skillnaden är bara att hon fortfarande kör hoj o jag tittar mest på numera…
Det var en heldag med ögongodis på 2 hjul o 2 ben…


Hästkrafter mot hästkrafter

Kloka knuttar åker moppetaxi till mc - träffen !

Så vi var nog rörande överrens om att vi inte skulle resa ihop…så Veronica gav sig av på nya öden och äventyr ar av det första till Kambodja där hon befinner sig nu !

Nu är det tomt och tyst i huset !! Jag lägger puzzel , läser böcker .. karvar i mina frukter - har klarat av 35 av mina 60 timmar.. har paus denna vecka för att träna ! Mitt liv är lugnt och skönt ! Men det är ett skenbart lugn …. jag är uber hyper nervös… om 2 veckor kommer Bob !! Han är en reseförälskelse som ploppat upp på olika ställen i världen med lite olika tidsrymd…. Jag raggade upp denna förvirrade amerikan engång på en liten flygplats i Honduras där han o hans vänner o jag hade fått ett flyg inställt till en liten paradisö- Roatan.. - bagaget var borta … Dom pratade ingen spanska .. och var mer vana vid lyx o någon fixar allt för mig… Jag var en äkta backpacker med inga pengar o trasiga jeansshorts…

Efter att fixat fram ett ok hotell åt herrarna o ett mkt billigt åt mig så sa vi hej.. dagen efter återsågs vi igen på flygplatsen .. löste allt med bagage etc.. framme på Roatan drog dom till den sidan av ön som hade 5 star hotell all inkusive… o jag till ”luffar sidan ” .
Något förvånad rullar det kvällen efter in en taxi på den lilla grusvägen i på min sida av ön…. Och i den sitter Bob ! I found you ! Ja .. det var börjar på många års kontakt o träffar bla i Guatemala o Mexico. Men till Sverige har jag aldrig fått honom ..än…
Bob har egen advokatfirma i Usa… vi är ju numera kollegor :) o jag lärde snabbt hans sekreterare att när det kom ” collect call ” mottagaren betalar från Zahra i Sverige så var det bara acceptera .. dessutom fick hon bara säga att han var upptagen om han verkligen var det !
Ekonomisk har jag ju alltid varit ! o han har gått om dollar.. Well .. tiden går o avståndet .. så kontakten rann så småningom ut i sanden…. Det gick ett 10 tal år o jag hörde inget ifrån den näst intill ”mutomspunne ” Bob…. Så endag för drygt ett år sen damp det ner ett brev ! Ett hederligt handskrivet !
Kontakten återupptogs… men trots att jag var bara några timmars flygresa ner till Costa Rica där jag var a hela förra vintern så sågs vi inte… fast han var ner till Costa rica men det passade då inte ihop med mina planer.. denna dam kan vara mycket envis…
Ny kontakt o nu är Bob bestämd – vi ska ses – I want to see you ! ok ..
Bob säger då – ring min sekreterare och be henne beställa en biljett till Bangkok åt mig ! Jag säger inget ! Det är bland det roligaste samtal jag ringt.. men sekreteraren – den samma i alla år o jag känner ju varan vid det här laget så hon säger visst o så ber jag honom packa sina speedos !
Men säg det som går som det ska… Kansas City drabbas av det värsta oväder i manna minne o allt ställs in… dom möten etc som han måste ha måste tas igen o resan ställs in .. han skulle landat idag på alla hjärtansdag… Nu är planen att Bob anländer den 2 mars….. vi flyger direkt ner till Phuket som känns som mycket mer mina hemmamarker…. Han stannar i 6 dar innan han måste hem igen….det kommer bli en intensiv o fantastisk vecka …
Adam.. den tålmodige taxichauffören kommer att hämta honom .. för efter samtal med honom både av mig o Nancy som pratar thai så visade sig att han var inte alls arg o förstod inte problemet .. jag är taxi chaufför o skåningen min kund inte min vän .Citat Adam - I dont know why " skåningen" jack jack you - betyder nog stör , snackar skit.. not his buisness ! slut citat jag gillar Adam ! sen sa han - fick bra betalt - jätte nöjd – ja dela ut mitt nummer – det vill jag gärna ! Inte som skåningen sagt – jag ska aldrig ge ut hans nummer igen..det slår ju bara illa mot Adam - så är det någon som ska till Bangkok airport o vill ha en fullt tålmodig o pålitlig taxichaufför går det bra att ringa Adam på lokalt thai mobil nummer – 081-5151300 8 thai landsnummer 66 ) är det någon som vill ringa skåningen är numret…
Nu ska tant Zahra njuta av sitt stilla långsamma liv.. lyssna på min ljudbok av Mariannne Fredriksson - Skilda världar - som just handlar om relationer o om hur svåra dom kan vara om man kommer från skilda världar …. hålla mig undan skåningar ( Dorel o Carina med familjer NI är undantagna !! ) o andra orkaner o räkna timmarna till den 2 mars….
Kram Zahra

Kram och ha det toppen ! keep warm !
Skriv gärna i min inte så välanvända gästbok !
För den som vill skriva ett brev eller skicka ett sms finnns alla kontaktuppgifter här ! Kontaktuppgifter