Translate this page to - choose languageRapport från Paradiset!


Den här sidan funkar bäst i Firefox !
Är texten liten kan du förstora den genom att trycka på ctrl - knappen o sen + plus knappen - återställ till önskad storlek genom på ctrl - ( minus ) knappen
Scrolla nedåt för mer text och foton.

Rapport från paradiset
.sitter vid datorn med en ljuvlig utsikt över havet. En ständig bris eller vind håller alla ev mygg borta o ger den konstanta värmen som ligger mellan 27.1 och 31 en känsla av att det inte är så varmt. halvvägs ner till havet ligger poolen där det blir ständiga besök. allt handlar om avstånd på några meter..ok kanske 200 till havet och 50 till poolen. daglig motion..

Men innan jag kom hit hann jag med lite öden och äventyr..
Allt packat och klart.. kvarlämnat en stor hög med kläder o puzzel på sängen. varma kläder o lite andra bra o ha saker .. och hittills har jag inte saknat något utom ett sånt där skrivunderlag med en klämma som håller fast pappret för det BLÅSER ständigt här o ideen att sitta på beachen o fortsätta min blivande konstnärskarriär är minst sagt knepig. well morgonen för avfärd..allt packat i en väska för det var regeln för den förbeställda taxin.. ONE BAG.
men den var billigare än vanlig taxi. väntade .. väntade lite till . ingen förbeställd taxi.. som faktiskt fungerat bra för tidigare gäster.. det hela slutade med att jag fick ringa vanlig taxi för det blivit ngt fel på min beställning. kom trots detta i god tid till flygplatsen och dessutom fått åka med en mycket trevlig taxi chaufför. Checkade in .. inga problem.. lagom mycket övervikt passerade smärtfritt ..hmmm hade ju kunnat ta med ..well.
En väntan på ca 6 timmar på Lissabons airport slogs ihjäl med fika. läsa ..rensa dator o strosa runt och ringa o prata med Eje och Milla för mina sista portugaltelefonpengar. Så stod där en tjej .. några år yngre än mig.. grät o såg förtvivlad ut..tant Zahra frågade vad som stod på.. fick en virrig historia som jag begrep en bråkdel av och något om inga pengar och borttappad plånbok.. och behövde ta ett tåg til Faro.. varför man var på en flygplats när man skulle ta tåg framgick inte.. well vän i nöden gav henne 40 euro så det även skulle räcka till en kaffe o macka. med löfte om att hon skulle maila o sen skicka pengarna.
det hade ju varit oerhört roligt om det hade skett.. men det gjorde det inte.. och jag kanske känner mig lurad men bestämt mig för att oavsett orsak så hoppas jag att hon verkligen behövde dom där 40 euro. hon var ledsen och inte onykter eller påverkad ..för det var rätt många andra där som aktivt tiggde o blev bortkörda och återkom o blev bortkörda.


Flygresan överhavet tog ca 8 timmar och gick galant o framme lokal tid kl 23.30 möttes jag som utlovat av Jeronemo - en förbokat taxi som tillhör stället jag hyr på. På samma flyg kom ytterligare ett par som skulle hit så vi var flera bilar som begav oss ca 1.5 tim norr ut från Natal til en liten by som heter Zumbi. Det var kolmörkt o i Zumbi upphörde allt som kallas bra väg.. och några hästar stod på vägen.. Vägen blev ännu sämre och total frånvaro av bebyggelse och civilisation.. Jag kände mig rätt nöjd med att jag fått medpassagerare och att taxichaufför vekade veta var han skulle... .
Dödstrött anlände jag då till en mycket trevlig lägenhet men med en aircondition som tjöt men inte gav någon svalka.. trots detta fick jag någon timmes sömn.. irrade runt på området och försökte lokalisera mig. det är som en liten egen by med 68 bostäder ca hälften fristående bungalow o ett par hus med lägenheter , runt om staket och en vaktgrind... här finns ca 25 personer o det flesta norrmän... dom närmaste dagarna blev minst sagt kaotiska.. För det mesta i lägenheten var trasigt.. inget varmvatten.gasen läckte så jag fick inte använda spisen.. dörrarna till altanen gick inte att öppna..aircondition trasig. tvättmaskin igenslammad. dom första 8 dagarna hade jag hantverkare här varje dag !! Lite jobbigt .. men jag kan nog bara säga att jag haft extremt otur och detta inte på något vis verkar vara generellt här.. Och Henrik jag hyr av har utlovat en middag samt lovat mig att få låna hans cykel resten av min tid här..
oså fick jag en diskborste levererad från Norge ! ..inte heller något ont utan något gott.. jag blev snabbt tjenis med alla på området om gjorde allt för att jag skulle få ordning på livet .. var behjälpliga kom med glada hejarop o lånade ut gaslarm och spisar.. Inte minst blev jag ju snabbt kompis med vår handyman Sandersson som var här dagligen..det var nästan lite tomt när allt var fixat ! och då hade han tom tagit hit sin privata mikrovågsugn som jag även fortsatt fåt låna.. vem har tid att laga mat med beachpromenader .. pool mm på det dagliga schemat..för att inte prata om nyårslöftet att tillbringa minst en timme om dagen i hängmattan.


Området - längs med beachen ligger 3 stycket områden som heter "beach" , "praia" och det jag bor på Recanto - dom är små egna byar med som sagt blandat bungalows och lägenheter. Inom varje område finns en pool och vi har även en liten restaurang med god men lite dyr mat.. och precis utanför ligger Zumbibeach. Den sträcker sig mil efter mil.. Man lär sig snabbt att kolla tidvattnet på nätet innan man ger sig ut på en längre promenad . Går man längs beachen ca 10 min kommer man till Zumbi - en lite by på ca 3000 invånare .. där finns några beachrestauranger och inne i samhället några små affärer med det nödvändigaste i matväg .. några klädaffärer. en o annan järnhandel.. frisör.. några små mathak och barer. det man behöver.. varje onsdag kommer farmarna till byn och säljer grönsaker och frukt.. mellan kl 05 - 07... går man ca 1 timme på beachen kommer man till Rio de fogo. lite mer urval. och ca 18 km bort.. dit tar vi bil kommer man till Toros . en större by som har både bankomat o en riktigt stor frukt o grönsaksmarkande varje tisdag.. .det finns en heldel andra trevliga utflyktsmål också som ni allt efter som i dagboken kommer få del av .. men detta ger en lite bild. jo det går att gå via vägen till byn..tar ca 15 minuter o det är varmt , sandigt o svettigt .. för i byn blåser inte vinden från havet konstant som den gör här i Recanto. det är skönt men ibland så påfrestande med alltid hår i ögonen.. tvätt över hela området.

Första kvällen efter en lååång första dag stupade jag i säng vid 19 tiden .. för att yrvaket höra ett bultande på dörren. vi vill bara prata med dig hörde jag 2 röster.. irrade upp .. tittade o där i mörkret stod två glad ihågen med en flaska vin.. hej .. vi hörde om alla dina problem..vill du ha ett gals vin.. glada omtänksamma grannar.. hmmm ja ,,, nej tack en annan dag. Rolf från Sverige och norska Wenche ! Wenche o jag har verkligen blivit goda vänner och jag lite av hennes träningscoach. vi kör nu varje morgon ca 1 tim beachwalk. sen 30 min pilates.. så drar vi oss till vårt eget ..läser hänger i hängmattan pratar lite med andra.. så kl 18 är det simning i 30 min o sen 30 min vattengympa. Området är förstummade då Wenche varit här under 5 års tid o aldrig rört sig från sin hörna på altanen !
Hon går tom frivilligt o sommar o vattengympar nu om jag av någon anledning är på rymmen ! Skit kul ! Vi har också blivit lite av ett mat team.. det finns som sagt inget stort utbud av restauranger i omgivningarna så det är mkt självhushåll o det är trevligt att äta ihop o turas om . I övrigt på området bor de någon barn familj.. några pensionärer .. några medelålders .. en ganska varierad blandning.. större ön på det området där jag bodde förra året i Thailand. Och alla pratar o hälsar på varann. en gemytlig och trevlig stämning . Men ändå mycket egen tid och respekt för var och ens egen tid. Inte helt lätt att beskriva men jag kan bara säga Jag STOR TRIVS !! Det är skönt att bo i denna lilla egna värld av västerländs bekvämlighet och ha byn Zumbi som är back to basic.. inga löpsedlar med aftonbladet.. jobbiga skräddare etc som blivit som irriterande myggsvärmar i Thailand.. vilket land gillar jag bäst. fortfarande svårt att säga .. maten o massagen i Thailand går inte att komma i närheten av här. inte priserna heller. men lugnet.. naturen.. beachen med dom lokala fiskarna som dra upp sina nät och där vi handlar färska kräftor några minuter efter dom kommit ur havet.. inga solstolar .. inga försäljare. och tro det eller ej.. jag känner mig helt trygg här !! Brasilien som man tror är världens kriminellaste.. well hit till denna ödebyggd har dom inte hittat ! .. även om man självklart ska ha sunt förnuft.. går vi från byn når det är mörkt har vi alltid sällskap ett par stycken.
Priser. ja det finns det som är grymt billigt ..lokal grönsaker o frukt .. men vanlig mat.. pasta .. ost .. vin .. som i Sverige.. mycket begränsad lokaltrafik gör att man måste leja en taxi o när man ska någonstans längre bort.. markanden i Toros.. men områdets egen taxi Jeronemo kör oss för justa priser o fasta ! Sen gör man ärenden åt varann.. även tar ut pengar i bankomaten.?

Några pris exempel i 3.5 = svkr - middag på lokal restaurang - enkel - ca 8 - 10 R ..där efter stige det till 20.. För spagetti carbonara .. en tallrik med kött o potatis... en tallrik räkor .. 40 - 50 R en öl - 1 L - 8 R en flaska vatten 50 cl 2.5 R -detta är inte turistområde... i kg räkor vanlig storlek på beachen ca 20 R , 10 st jätteräkor 15 R , 7 st mango 1 R !! Taxi med Jenonemo till Toros för att handla i ca 2 tim , 80 R , en flaska vin typ lantvin. ca 20 R i affären,

Carneval---klart att den största karnevalen är i Rio . Men hela Brasilien har karnevalfeber. Och så var det dags .. 4 dagar ! Vårt lilla område fylldes av semestrande brasilianare som omringade poolen med kylväskor.. högtalare med olika musik från varje anläggning.. Mat .. skratt o tjo o tjim.den annars så öde stranden fylldes av folk o i byn var det fest.. karnevals klädseln var väl inte så imponerade ..mest lite killar utklädda till damer. då kan man verkligen få var med om det oväntade. helt plötsligt stod en kille i 14 -årsåldern framför mig o klämde på min ena tutte !! Jag blev så paff att jag tog av min mask o han såg då minst lika förvånad ut .. och jag tror att han troddejag var en utklädd kille !! well det var något jag trodde tillhörde det förgågna att ett litet lammkött skulle klämma på tant Zahras tuttar.. olika gäng i olika färger på tröjorna .. kanske från olika byar.. Och bilar med ENORMA högtalaranläggning o det gick mest ut på spela HÖGST ! men ölen flödade, palmerna svajade o det var liv o folk fest. rätt kul. även om vissa på området tyckte dom tog över o kunde skruva ner musiken klockan 19,30.. Hoppas jag aldrig blir en sån tant !! Herregud ..det är i några dar o en kultur i Brasilien ! Det är också finalen på sommarledighet för alla barn o semestertider.. Nu är festen över o lugnet återställt !

Hur hittade jag detta ställe. ja som alltid surade runt på nätet .. blocket .. skrev tillalla möjliga annonser.. oavsett vad d om begärde i hyra.. prutade .. kollade . bad att få referenser. o jag har igen haft tur. och som min kloka vän Veronica lärt mig.. vad är det värsta som kan hända.. ja ev förlora lite pengar man betalat i förskott i hyra.. var lite reserverad om det är för mycket dom vill ha.. men ha förståelse för att den som hyr ut också vill ha lite garantier .. jag kan iallfall varm rekommendera envistelse här och att hyra - det finns små lgh och stora bungalows. alla välskötta och rena och området är toppen ! mer finns att läsa på deras egna hemsidor och antingen ta kontakt med någon via dom eller så kan jag förmedla några kontakter. dom flesta som äger här har ju bara möjlighet att vara här några veckorom året o hyr gärna ut. Priset på hyra varierar efter hyresvärd, storlek, hur länge man hyr. och tid på året. så kan inte svara på det.

http://recantozumbi.no
http://www.brazilholiday.no
Och vad säger man den man förlorar på karusellerna..vinner man .. efter idogt mailade fick jag den iställda taxin att betal ersättningstaxin..det hade dom iof redan erbjudit sig.. men också 35 euro i kompensation för sveda o värk.. Så förlusten för den goda gärningen på flygplatsen blev 5.. Fast då hade jag ju tagit en dyr taxi ..för dyr visade det sig när jag kom. så slutsumman blev som vanligt..ständiga utgifter : = ) Men jag kan trots min otur rekommendera
http://www.suntransfers.com/ -
via dom kan man förbeställa taxi o spar pengar..det har fungerat för andra ..jag lovar ! Dom ska visst finnas på många ställen i världen.. annars kan man surfa o söka på resort jumpers o liknade så kanske det finns dit du ska !

Nu har ungefär halva tiden av min resa gått och visst händer det att jag längtar hem små korta anfall. men då tänker jag ju på hemma som sommar ..altan..torp..magic lake.. hur den nu blir i sommar vet vi ju inte. men visst stillas hemlängtan av regelbunden kontakt via mail , facebook och skype. jag undrar verkligen hur klarade man sig förr .??? Så jag är med er.. och ni med mig ! kram o keep warm ! zahra

Skulle någon vilja ringa nås jag på 0055 84 98460363
Jag ligger 4 timmar efter er ochnås bäst min tid på fm och på kvällen. mobilen är inte mkt för beachliv !
Här är jag
Kram och ha det toppen ! keep warm !
Skriv gärna i min inte så välanvända gästbok !
För den som vill skriva ett brev eller skicka ett sms finnns alla kontaktuppgifter här ! Kontaktuppgifter

Klicka gärna på mina hemsidors googel annonser - varje gång fär jag några ören som går till Många bäckar små.... förra året blev det ca 700 kr !